Росія наполягає на залученні курдів до переговорів щодо Сирії

Вівторок, 26 січня 2016, 15:38

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у вівторок наполягав на тому, що переговори по Сирії за підтримки ООН, які планується почати в кінці цього тижня, не будуть успішним, якщо на них не запросять представників курдів.

Про це повідомляє AFP.

Спецпредставник ООН Стеффан де Містура має надсилати у вівторок запрошення опозиційним групам брати участь в переговорах після того, як вони були відкладені на кілька днів через проблеми із формуванням делегації.

Лавров заявив, що одна з міжнародних сил з підтримки переговорів – швидше за все він мав на увазі Туреччину - буде заперечувати проти участі курдів і сирійської курдської Партії демократичного союзу (PYD) зокрема.

"Без цієї партії, без цього учасника переговорів не можна досягти тих результатів, які ми хочемо, остаточного політичного врегулювання в Сирії", - сказав Лавров.

Лавров заявив, що Росія не буде накладати "вето" на переговори, якщо курди не будуть запрошені, і що спецпредставник ООН має вирішити, які опозиційні групи запрошувати.

Туреччина, яка засуджує діяльність PYD, заявила, що хоче бачити деяких сирійських курдів на переговорах.

Туреччина розглядає PYD як сирійське відгалуження забороненої Робочої партії Курдистану (РПК), і проти якої веде кампанію на південному сході Туреччини з 1984 року.

Минулого місяця, кілька ключових опозиційних структур, у тому числі повстанських груп, сформували коаліцію для участі у переговорах. Але ця коаліція не включає головну курдську партію і низку інших опозиційних діячів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.