Генсек РЄ: Азербайджан досяг дна в порушенні правил Ради Європи

Вівторок, 26 січня 2016, 17:08

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд стверджує, що Азербайджан "досяг дна" у порушенні рішень Європейського суду з прав людини.

Про це він заявив у вівторок у своєму зверненні до Парламентської асамблеї РЄ, повідомляє зі Страсбурга кореспондент "Європейської правди".

Про проблеми з Азербайджаном він заявив під час обґрунтування своєї тези про те, що нині з’явилася загроза Конвенції з прав людини відразу в декількох країнах.

За його словами, найгрубішим порушенням стало те, що Азербайджан не звільняє політичного в’язня Ільгара Мамедова, щодо якого є рішення ЄСПЛ про те, що його ув’язнення мало політичні мотиви.

"Це – єдиний такий ув’язнений в Європі. В інших випадках, де суд у Страсбурзі визнавав порушення відповідної екзотичної статті 18 (про політичні переслідування), були звільнення або рішення були скасовані", - заявив він, нагадавши, що азербайджанський ув’язнений лишається за ґратами протягом двох років, а влада ігнорує численні звернення Страсбурга.

Ягланд оголосив, що через це вимушений вперше за час роботи в РЄ застосувати спеціальну статтю конвенції і надіслати до Баку спеціальну місію, "щоб досягнути звільнення Мамедова".

"Шановні, це (порушення, що відбуваються в Азербайджані) – рівень дна. Якщо це не найнижчий рівень, то що може бути дном?" - обурився він, викликавши оплески в залі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.