В Литві хочуть заборонити георгіївську стрічку

П'ятниця, 29 січня 2016, 14:49

У Литві пропонують заборонити розповсюдження і використання георгіївської стрічки, зарахувавши її до забороненої радянської символіки.

Про це повідомляє видання Delfi.

Відповідні проекти поправок до Кодексу адміністративних порушень і Закону про зібрання зареєстрували члени фракції Союз Вітчизна - Християнські демократи Литви в Сеймі Паулюс Саугардас, Валентинас Стундіс і Рімантас Йонас Дагіс.

"З метою захисту основних принципів суверенітету, свободи і демократії, а також забезпечення громадського порядку та припинення різних провокацій, спроб розпалювання національної ворожнечі, пропонуються поправки до Закону про зібрання та Кодексу про адміністративні порушення, суть яких - зарахування георгіївської стрічки до нацистських і комуністичних символів, розповсюдження та демонстрування яких обмежується, а якщо цього не дотримуються, то застосовується адміністративна відповідальність", - сказали автори проекту.

За їх словами, перемога Радянського союзу над нацистською Німеччиною принесла Литві майже півстоліття окупації, під час якої в Сибір були заслані 300 000 жителів, а в партизанському опорі загинули більше 20 000 громадян.

"Тому як історичне, так і нинішнє значення георгіївської стрічки дає достатньо причин для регламентації використання цього символу в публічному просторі, зарахувавши його до заборонених радянських символів", - вважають ініціатори проекту.

Нагадаємо, в Латвії теж ініціювали заборону георгіївської стрічки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.