Саудівська Аравія припиняє авіасполучення і торгівлю з Іраном

Понеділок, 4 січня 2016, 18:28

Саудівська Аравія припиняє повітряне сполучення і торговельні зв'язки з Іраном, вимагаючи від Тегерана "поводитись як нормальна країна".

Про це заявив саудівський міністр закордонних справ Адель аль-Джубейра, повідомляє Reuters.

Міністр підкреслив, що Ер-Ріяд відповість на "іранську агресію", та звинуватив Тегеран у відправленні бойовиків до арабських країн і терористичних атаках всередині королівства та в сусідніх країнах.

"Немає ескалації з боку Саудівської Аравії. Наші дії – це реакція у відповідь. Це іранці вирушили в Ліван. Це іранці надіслали свої підрозділи і революційну гвардію до Сирії", - сказав він.

Нагадаємо, Саудівська Аравія терміново евакуювала свою дипмісію з Ірану та оголосила про розривання дипломатичних відносин з цією країною.

Причиною різкого кроку став напад демонстрантів на саудівське посольство в Тегерані, яке сталося напередодні. Посольство було атаковане іранськими громадянами через те, що саудівська влада перед тим стратила 47 звинувачених у тероризмі.

Один зі страчених – шейх Німр аль-Німр, саудівський опозиційний політик та шиїтський проповідник, релігійна кар’єра якого тісно пов’язана з Тегераном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.