Форум громадянського суспільства закликав сформувати НАЗК у січні

Середа, 6 січня 2016, 09:22

До прискорення процесу формування Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) закликає Форум громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП).

Про це йдеться у відповідній заяві Української національної платформи (УНП) Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

"Українська національна платформа закликає пришвидшити процес відбору членів Національного агентства з питань запобігання корупції", – йдеться у заяві.

В УНП наголошують на необхідності "завершення формування повного складу НАЗК (5 осіб) не пізніше, ніж у січні 2016 року".

Саме це має дати змогу агенції розпочати роботу і продемонструвати перші суттєві результати у терміни, які прогнозуються для початку розгляду даного питання Радою ЄС та Європарламентом  - у березні 2016 року.

У заяві наголошується, що наявна ситуація з формуванням складу агентства не дозволяє сподіватись на завершення і запуск НАЗК у ті терміни, що визначені остаточними для позитивного рішення щодо скасування віз - I квартал 2016 року.

Відзначимо, що станом на сьогодні відібрано і призначено трьох з п’яти членів НАЗК, що формально дозволяє розпочати роботу агенції, проте не дає можливості для організації ефективної роботи.

Як відомо, наприкінці грудня Київ взяв на себе зобов’язання запустити роботу Національної агенції із запобігання корупції та впровадити електронні декларації держслужбовців  у I кварталі 2016 року. Ґрунтуючись на цьому зобов’язанні, ЄК 18 грудня схвалила позитивний звіт для України.

Проте вже за тиждень Верховна рада ухвалила бюджет, в якому відклала декларації щонайменше на 2017 рік. Про цю норму стало відомо лише в січні – в урядовому проекті бюджету її не було.

Напередодні, 5 січня, спікер Верховної ради Володимир Гройсман повідомив, що законопроект про скасування поправки, що зривала безвізовий, уже знаходиться в Раді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.