Нафтогаз подав до Європейської комісії скаргу на "Північний потік-2"

Середа, 6 січня 2016, 17:41

До Європейської комісії була передана офіційна скарга НАК "Нафтогаз України" на будівництво "Північного потоку-2".

Про це йдеться у прес-релізі НАК "Нафтогаз України", опублікованому на сайті компанії.

Повідомляється, що скаргу Європейській комісії для подальшого розслідування передав секретаріат Енергетичного Співтовариства.

Прес-служба компанії відзначає, що скарга проти будівництва проекту "Північний потік-2" включає два види претензій: щодо потенційного недотримання проектом нормативної бази Енергетичного співтовариства, а також щодо його несумісності з ключовими нормами функціонуванням газового ринку Енергетичного співтовариства з огляду на істотні загрози для конкуренції, які він спричиняє.

Нафтогаз стверджує у своєму зверненні, що проект "Північний потік-2" у його нинішньому вигляді не відповідає вимогам щодо відділення функцій транспортування від функцій постачання газу (unbundling), які застосовуються в Енергетичному Співтоваристві та ЄС.

Більше того, проект не має отримати виняткове право недотримання цих вимог, оскільки він не сприятиме конкуренції, погіршить безпеку постачань та буде шкідливим для ефективного функціонування газового ринку Енергетичного Співтовариства.

Нагадаємо, на думку глави Європейської ради ДональдаТуска, газогін "Північний потік-2" не відповідає умовам Енергетичного союзу, Третього енергетичного пакету і законодавству ЄС у сфері енергетики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.