Американську ракету з навчань НАТО помилково надіслали до Куби - WSJ

П'ятниця, 8 січня 2016, 09:44

Американська ракета Hellfire, відправлена до Європи для навчальних цілей НАТО, була помилково перенаправлена звідти на Кубу в 2014 році.

Про це повідомляє The Wall Street Journal, посилаючись на джерела, знайомі з ситуацією.

"Така втрата військових технологій є одним з найгірших відомих випадків подібного роду", - зазначає видання.

Ракета була відправлена з міжнародного аеропорту Орландо на початку 2014 року для використання у військових навчаннях НАТО.

Ящик був позначений як такий, що містить вантаж, що підлягає суворому експортному контролю, та інформація про доставку чітко давала зрозуміти, що це не регулярні вантажні перевезення.

Ракета була відправлена її виробником, корпорацією Lockheed Martin, після того, як компанія отримала дозвіл від Держдепартаменту США, що займається обміном секретними військовими технологіями з союзниками.

Ракета була відправлена в Іспанію і використана у військових навчаннях. Але з причин, які залишаються неясними, після того, як вона була запакована, вона почала подорож по Європі.

Ракета була упакована в порту іспанського міста Рота, де її помістили у вантажівку, що належить іншій транспортно-судноплавної компанії.

Автотранспортна компанія передала ракету ще одній судноплавній компанії, яка повинна була доставити ракету на літак, який відправлявся з Мадрида. Цей рейс прямував у Франкфурт, а потім її мали перевантажити на інший рейс, що прямує до Флориди.

У якийсь момент чиновники зрозуміли, що ракети не було серед вантажу, який завантажили на борт першого повітряного судна.

Після відстеження вантажу чиновники зрозуміли, що ракету завантажили на вантажівку, експлуатовану авіакомпанією "Air France", що повезла її в аеропорт "Шарля де Голля" в Парижі.

Там ракету завантажили на "змішану палету" вантажів і розмістили на рейсі "Air Francе". До того часу транспортно-експедиторська фірма в Мадриді відстежила ракету, яка вже була на борту рейсу, що прямував в Гавану.

Спроби зв'язатися з "Air Francе" виявилися безуспішними.

Коли літак приземлився в Гавані, місцевий чиновник зауважив маркування на пакувальному ящику і забрав вантаж.

Приблизно в червні 2014 року чиновники Lockheed Martin зрозуміли, що ракета зникла, швидше за все, на Кубі, та повідомили Державний департамент США.

На тлі історичного потепління відносин між США та Кубою, американська влада намагалася переконати кубинський уряд повернути ракету.

У той же час, федеральні слідчі намагалися відстежити шлях ракети, щоб визначити, чи є її прибуття на Кубу роботою злочинців або шпигунів, або це результат цілої низки помилок.

Ракети Hellfire класу "повітря-земля" в основному використовуються для стрільби з вертольотів.

Вони були спочатку розроблені в якості протитанкової зброї, але пізніше були модернізовані, щоб стати важливою частиною американського антитерористичного арсеналу.

Їх часто запускали з безпілотників Predator, щоб атакувати цілі в таких країнах, як Ємен і Пакистан.

Ця конкретна ракета не містить вибухових речовин, але американські чиновники побоюються, що Куба могла поділитися інформацією про електронні датчики і технології наведення з Китаєм, Північною Кореєю або Росією.

У той же час американські чиновники не думають, що Куба спробує розібрати ракету своїми силами і розробити подібну технологію зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.