ЄС погодився на ключову вимогу Британії, проте фінальної угоди поки немає

Понеділок, 1 лютого 2016, 08:02

Єврокомісія готова піти на поступки Великій Британії і дозволить обмежити виплати компенсацій трудовим мігрантам з ЄС.

Про це йдеться в заяві на сайті британського прем'єр-міністра Девіда Кемерона після його зустрічі з президентом Європейської ради Дональдом Туском.

"Єврокомісія затвердила текст, який ясно вказує, що нинішні обставини у Великій Британії відповідають критеріям для запуску механізму екстреного гальмування. Це істотний прорив, і прем'єр-міністр може виконати своє зобов'язання обмежити соціальні виплати для мігрантів з ЄС протягом чотирьох років", - йдеться в заяві.

Проте остаточної угоди Єврокомісія і Британія поки не досягли. Одним із спірних питань залишається економічне управління.

Крім того, британці вимагають вирішити питання зловживань з вільним пересуванням, у тому числі закрити обхідні маршрути в Британію, які дозволили нелегальним мігрантам не з країн ЄС залишитися в країні.

Туск після зустрічі з Кемероном підтвердив, що фінальної угоди поки немає і сторони проведуть ще одну зустріч у понеділок, перш ніж опублікувати фінальний текст.

"Угоди поки немає. Протягом наступних 24 годин буде інтенсивна вирішальна робота", - написав Туск.

Як відомо, вимоги Британії щодо реформи ЄС поділені на чотири блоки, кожен з яких має свою назву: економічне врядування, конкурентоздатність, суверенітет та імміграція.

Найбільш суперечливою серед вимог Британії, на яку не згодні в ЄС, є обмеження міграції в рамках спільноти. Зокрема, з цією метою Кемерон запропонував надавати мігрантам з ЄС доступ до британських пільг лише через чотири роки їх праці в Британії.

З такими вимогами Британії категорично не погоджувались країни Східної Європи, значна кількість громадян яких працює у Великій Британії на постіній основі і користується пільгами щодо оподаткування, які прописані у британському законодавстві.

Тому в ЄС наголошують, що така пропозиція не торкнеться тих громадян Польщі, Румунії, як вже працюють у Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.