Обвинувачувач Мілошевича: по Сирії необхідно створити спеціальний трибунал

Середа, 10 лютого 2016, 16:49

Екс-генеральний прокурор Швейцарії Карла дель Понте, головний обвинувачувач Слободана Мілошевича, а нині член комісії ООН з розслідування порушень прав людини в Сирії, вважає, що для розслідування всіх злочинів на території Сирії потрібно створити спеціальний Міжнародний кримінальний трибунал.

Трибунал необхідний тому, що Міжнародний кримінальний суд в Гаазі фізично не зможе охопити всі злочини, які вже вчинені на території країни, повідомила вона в інтервʼю Swissinfo.

"Спеціальний трибунал необхідний, тому що злочини настільки великі і численні, що Міжнародний кримінальний суд буде просто не в змозі їх все розглянути. Потрібно організувати Трибунал в одній із сусідніх країн для того, щоб спростити і прискорити судову роботу. Але рішення це, як мені здається, неможливо буде прийняти до припинення вогню", – зазначила вона.

Коментуючи дії уряду Асада, Карла дель Понте зазначила, що з ним (Асадом) потрібно говорити, "як з Мілошевічем".

Карла дель Понте також додала, що найближчим часом не сподівається на припинення вогню.

"В даний момент я в таку перспективу абсолютно не вірю, тому що вести переговори з терористами неможливо, тим більше, що під їх владою зараз знаходиться третина країни…переговори в нинішніх умовах вести не має сенсу. Опозиція розколота. Необхідно вести діалог з урядом", – підкреслила вона.

Нагадаємо, Карла дель Понте була генеральним прокурором Швейцарії у 1994-1999 рр., також виступила головним обвинувачем на міжнародних трибуналах щодо екс-Югославії і Руанди.

Раніше повідомлялося, що за висновками комісії ООН з розслідування порушень прав людини в Сирії, головну відповідальність за військові злочини на території Сирії несуть режим Асада і терористичні угрупування ІДІЛ і "Фронт ан-Нусра".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.