Туреччина та Саудівська Аравія планують спільні військові навчання

Четвер, 11 лютого 2016, 09:43

Туреччина і Саудівська Аравія планують провести спільні військові навчання, що потенційно загрожує розпалюванням міжконфесійної напруженості вздовж сунітсько-шиїтського лінії на Близькому Сході.

Про це повідомляє Defense News.

Турецькі дипломати стверджують, що військові навчання будуть приходити в рамках домовленості між Туреччиною і Саудівською Аравією, щоб "дружити проти спільних загроз".

"Заплановані навчання не особливо націлені на якісь конкретні цілі", - заявив один з високопоставлених дипломатів в Анкарі.

Але аналітики залишаються обережними. "Це явно крок, який, так чи інакше, спровокує іранську відповідь", - сказав один із військових експертів в Анкарі.

Сунітський блок країн, в який входять Туреччина, Саудівська Аравія і Катар, бореться в сирійському конфлікті проти шиїтів, включаючи президента Сирії Башара Аль-Асада, Іран і Ірак, підтримувані Росією.

У грудні минулого року Саудівська Аравія заявила, що буде ініціювати зусилля по створенню "армії Ісламу", яка буде складатися з 34 сунітських мусульманських країн.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Саудівська Аравія вперше запропонувала відправити наземні війська в Сирію для боротьби з "Ісламською державою".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.