Вкрадені в Нідерландах картини можуть бути в Києві - розслідування

Четвер, 11 лютого 2016, 11:33

Картини, які були вкрадені в 2005 році з Музею Західної Фрісландії в місті Хорн (Нідерланди), наразі  можуть знаходитися в Києві.

Про це свідчить розслідування, проведене "Слідство.Інфо".

Зокрема, як пише агенція, восени 2015 року трейдер та адвокат Юрій Волошин пропонував купити викрадені картини нідерландських художників, які, за його словами, знаходилися в Києві.

За словами Волошина, у столиці було принаймні 12-15 викрадених творів мистецтва, які розійшлися "по будинкам".

Як наголосив сам Волошин у спілкуванні з журналістами,  йому запропонував найти покупця на картини представник батальйону ОУН-2 Борис Гуменюк, який, як відомо, проводив переговори з посольством Голландії та нідерландським музеєм щодо повернення картин, просив грошову компенсацію та зміг надати фото одного полотна, але згодом припинив контакти з голландцями.

Переконаний в тому, що більшість картин перебувають в Києві, і приватний детектив Артур Бранд, який займається розслідуванням їх викрадення.

"Наскільки нам відомо, більшість із них досі в Києві та його околицях, частину вже вивезли за межі України. В одну з європейських країн, але в яку саме, я поки що говорити не можу, триває розслідування", - наголосив він.

За його словами, є група працівників СБУ України, які й досі пропонують купити картини.

Водночас, згідно з розслідуванням, до переховування та спроб продати твори мистецтва може бути причетний луганчанин Іван Клименко, який працював у міжнародному відділі ГУБОЗу МВС України.

Зокрема, згідно з інформацією,  в 2007 році Клименко робить спробу перейти на роботу в СБУ, подарувавши потенційному начальству щонайменше одну з викрадених картин.

Нагадаємо, раніше голландські ЗМІ повідомили, що картини, які були вкрадені в 2005 році з Музею Західної Фрісландії в місті Хорн (Нідерланди), початково знаходилися у президента алчевського футбольного клубу "Сталь" Володимира Полубатка.

Як відомо, картини, які були вкрадені в 2005 році з Музею Західної Фрісландії в місті Хорн (Нідерланди), за словами керівництва музею, наразі знаходяться в руках українських збройних формувань. Відбувалися переговори про повернення картин з представником батальйону ОУН-2 Борисом Гуменюком, який просив грошову компенсацію за їх повернення та зміг надати фото одного полотна, але згодом припинив контакти з голландцями.

В той же час в уряді Нідерландів заявили, що немає причин сумніватися в тому, що Україна сприятиме розслідуванню справи викрадених картин з Музею Західної Фрісландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.