ЄС скоригував свою позицію по сигаретах – мінімальні ціни скасували правильно

Понеділок, 15 лютого 2016, 13:26

Представництво Європейського Союзу надіслала пояснення щодо позиції ЄС у питанні скасування Україною мінімальних цін на сигарети.

Про це йдеться у листі, отриманому "Європейською правдою" від Представництва ЄС в Україні.

У нових поясненнях ЄС наголошує, що "встановлення мінімальних цін на сигарети суперечить зобов’язанням України у рамках глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі".

Це зобов’язання походить з Директиви 2011/64/EU від 21 червня 2011 року про структуру і ставки акцизів щодо промислово виготовленого тютюну, що застосовується по всьому ЄС.

При цьому Україна має право вільно вводити мінімальний акцизний збір на тютюнові вироби, включаючи сигарети, задля охорони громадського здоров’я та підвищення податкових надходжень.

Однак у Представництві уточнюють – "варто пам’ятати, що мінімальний акцизний збір – це не одне й те саме, що мінімальна ціна; це – два різні інструменти".

Нагадаємо, 11 лютого Кабмін ухвалив рішення рекомендувати Верховній раді внести зміни в Податковий кодекс, відмовившись від мінімальних роздрібних цін (МРЦ) на сигарети, а замість цього підвищити адвалорну ставку з 12 до 15%. "Запровадження МРЦ суперечить директиві ЄС", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Пізніше у Представництві ЄС заявили, що встановлення мінімальних цін на сигарети є можливим, якщо це необхідно з точки зору громадського здоров'я. Зараз ця позиція була скорегована.

У Представництві також відзначають, що минулого тижня цю позицію Євросоюзу було донесено українській владі, зокрема й Міністерству фінансів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.