Рада ухвалила за основу проект, який дає Шокіну контроль за антикорупцією

Вівторок, 16 лютого 2016, 12:20

Верховна рада схвалила в першому читанні проект закону №4055 про внесення змін до закону про прокуратуру, який належить до "безвізових", однак має переглянути норму, яка викликала протести з боку ЄС.

За його ухвалення за основу проголосувало 236 народних депутатів, повідомляє "Європейська правда".

Як повідомляла ЄвроПравда, раніше посол ЄС в Україні  розкритикував деякі поправки до закону "Про прокуратуру", які, за його словами, руйнують незалежність антикорупційної прокуратури.

Президентський проект надає генеральному прокурору право відмовлятися призначати співробітників САП, які стали переможцями відкритого конкурсу на вакантні посади.

Під час обговорення в залі ВР ці норми викликали заперечення значної частини депутатів, згодом з претензіями погодилася також фракція БПП, однак у підходах до виправлення проблеми сторони розійшлися.

Глава фракції БПП Юрій Луценко запропонував лишити генпрокуророві таке право, але обмежити перелік підстав для відхилення кандидатури. Водночас фракція Самопоміч наполягала, що генпрокурора потрібно повністю позбавити контролю за САП, викресливши згадану норму.

"Антикорупційний прокурор повинен мати право посадити генпрокурора, і ми зараз бачимо, що до цього йде", - зауважив депутат Єгор Соболєв (Самопоміч).

У четвер ВР має визначитися, який варіант правок до законопроекту буде ухвалений.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.