Експертна спільнота вимагає не підписувати закон про електронне декларування

Середа, 17 лютого 2016, 12:53

Експертна спільнота вимагає не підписувати закон про декларації, який суперечить вимогам ЄС.

Про це йдеться в заяві "Реанімаційного пакету реформ" (РПР).

Як відзначають експерти, до законопроекту без належного обговорення і без попереднього розгляду в комітеті було внесено низку істотних змін.

"Ухвалені депутатами зміни до закону "Про запобігання корупції" руйнують систему електронного декларування публічних службовців ще до початку її роботи", - наголошується в повідомленні.

Зміни, зокрема, дозволяють відкласти кримінальну відповідальність за недостовірні відомості в деклараціях до 2017 року.

"Це дозволить і надалі безкарно брехати в деклараціях", - відзначають в РПР.

Також, як наголошують експерти, зміни до закону передбачають виведення з-під декларування батьків та дітей декларанта, які не проживають з ним, а також збільшення порогу декларування для цілої низки об’єктів - не декларуватимуться цінне рухоме майно (автомобілі, коштовності тощо), подарунки, готівка, внески в банках, фінансові зобов’язання, якщо їхня вартість становить менше 197 тис. грн.

"До того ж озвучені під час засідання зміни до Прикінцевих положень Закону про запобігання корупції містять суперечливі положення щодо декларування вищими посадовими особами, які не дозволять запровадити таке декларування вже цього року. Це суперечить зобов’язанням України перед ЄС в рамках візової лібералізації та МВФ", - підкреслюється в заяві.

"Таким чином, закон безпідставно звужує обсяг декларування, робить систему декларування неефективною, не вирішує проблем запровадження декларування за новою формою вже цього року, позбавляє реальної можливості для виявлення незаконного збагачення службовців, суперечить міжнародним зобов’язанням України", - наголошують в РПР.

Нагадаємо, раніше посол ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що ухвалений закон "Про електронні декларації" (№3755) не відповідає антикорупційним зобов'язанням, прийнятим українським керівництвом.

Як відомо, у вівторок 238 депутатів проголосувало за прийняття закону №3755 про внесення змін до закону України про протидію корупції, що стосується роботи електронної системи надання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій у державі або в органах місцевого самоврядування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.