Меркель вважає основні британські вимоги до ЄС "справедливими"

Середа, 17 лютого 2016, 17:15

Канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що багато вимог Великої Британії щодо реформування ЄС є "виправданими і зрозумілими".

Про це вона заявила у середу, напередодні ключового саміту ЄС, на якому має вирішитися питання щодо вимог Британії, повідомляє AFP.

"Мова йде не просто про інтереси Британії у деяких питаннях, йдеться більше про кілька ключових важливих моментів для всіх, які виправдані і зрозумілі", - сказала вона, виступаючи перед німецьким парламентом.

"Як і Девід Кемерон, я вважаю, що ці зміни (запропоновані Британією) необхідні для того, щоб поліпшити конкурентоспроможність ЄС, покращити прозорість і (зменшення) бюрократії. Німеччина протягом багатьох років висловлювала свої побоювання щодо цих моментів", - підкреслила вона.

На думку Меркель, навіть спірна пропозиція щодо зменшення пільг для трудових мігрантів з інших країн ЄС, є "логічною і виправданою, оскільки кожна з країн членів самостійно має гарантувати стабільність власної системи соціального забезпечення і припиняти зловживання".

Меркель також підтримала вимоги Британії щодо врахування голосів країн, які не входять до Єврозони, у питаннях подальшої інтеграції всередині зони євро.  

"Я поділяю підхід Девіда Кемерона, який вважає, що не можна ігнорувати позиції держав-членів ЄС, які використовують валюту, відмінну від євро", - додала вона.

Вона додала, що цей принцип повністю відповідає інтересам розширення Єврозони.

Втім, така позиція німецького лідера суперечить позиції Франції, яка дала чітко зрозуміти, що держави-члени ЄС, які не входять до Єврозони, не мають права впливати на процеси інтеграції всередині зони спільної європейської валюти.

Раніше повідомлялося, що канцлер Німеччини Ангела Меркель підкреслила, що залишити Британію в ЄС є "національним інтересом" Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.