РФ і латиноамериканські країни оскаржили у СОТ асоціацію Україна-ЄС – ЗМІ

Четвер, 18 лютого 2016, 08:24

Росія, Венесуела, Аргентина, Нікарагуа, Еквадор і Куба оскаржили в рамках Світової організації торгівлі (СОТ) економічну частину європейської асоціації України.

Про це пишуть "Известия" з посиланням на колективну скаргу країн у СОТ і Міністерство економічного розвитку Росії.

Країни апелюють до того, що обнуляти або зменшувати мита на товари можна тільки у разі укладення угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ).

Подібна угода між Україною і ЄС набула чинності тільки з 1 січня 2016 року, однак Євросоюз ще з 2014 року обнулив мита на товари з України, що, на думку країн-заявників, порушує недискримінаційність торгівлі в рамках СОТ — основний принцип організації.

Більш того, Євросоюз до набрання чинності угоди про ЗВТ уніфікував з Україною ряд правил у сфері трудової міграції, а також полегшив українським банкам взаємодію з європейськими.

Як повідомив представник Мінекономрозвитку РФ, протягом 2014-2015 років Росія активно піднімала питання неправомірності дострокового обнулення у рамках СОТ — спочатку на раді з торгівлі товарами (19 червня 2014 року), де її підтримали латиноамериканські країни й Індія, а потім у ході засідання комітету з доступу на ринки 15 травня 2015 року, там сторону РФ прийняли Болівія, Куба та Еквадор.

Реакції СОТ в цей період не було і зі вступом економічної частини угоди 1 січня 2016 року Росія більше не ставить питання до порядку денного СОТ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.