В Польщі знайшли докази співпраці Валенси зі спецслужбами, він заперечує

Четвер, 18 лютого 2016, 13:56

Серед документів, вилучених в домі генерала Чеслава Кіщака, було знайдено теку, підписану "Лех Валенса. Болєк", що доводить, на думку експертів, співпрацю колишнього президента зі спецслужбами.

Про віднайдення такої теки повідомив голова Інституту національної пам’яті Польщі Лукаш Камінський, повідомляє Onet.pl.

"В особовій теці є конверт, а в ньому від руки написане зобов'язання співпрацювати зі спецслужбами, підписане "Лех Валенса. Болєк". Серед документів також знайдено підтвердження отримання грошей, підписане псевдонімом "Болєк", - розповів він.

За словами Камінського, в теці , що нараховує 279 сторінок в оригінальних обкладинках, знайдені численні доноси агента "Болєк" і нотатки з зустрічей агента. Частина доносів написана від руки і підписана псевдонімом "Болєк".

На думку експертів, документи оригінальні і охоплюють період з 1970 по 1976 рік.

Колишнього президента Польщі Леха Валенсу вже неодноразово звинувачували у співпраці з спецслужбами комуністичної Польщі, і він неодноразово це заперечував.

Цього разу він також заперечив звинувачення і заявив що документи – підробка.

"Не може бути жодних матеріалів щодо мене. Якби вони існували, то не було б потреби їх підробляти. Я доведу це в суді", - заявив Валенса.

Як повідомлялося, напередодні працівники Інституту національної пам’яті за підтримки правоохоронців вилучили документи в домі генерала Чеслава Кіщака, однієї з ключових постатей воєнного стану в Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.