МЗС Польщі: справа Валенси – це спроба з’ясувати історичну правду

П'ятниця, 19 лютого 2016, 17:21

Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заперечує всі закиди у політизації так званої справи Валенси, якого звинувачують у співпраці зі спецслужбами комуністичної Польщі, та говорить про те, що це лише спроба з’ясувати правду.

Про це повідомляє Польське радіо.

"Справу Лєха Валенси представляють в світі як спробу замаху на легенду, а не з'ясування правди", – заявив Ващиковський.

Він наголосив, що "справа Валенси" – це все ж таки спроба з’ясувати історичну правду.

 "Ми повинні чітко пояснити нашим партнерам в усьому світі, що це не політична гра, яка відноситься до нинішньої ситуації. Це спроба з'ясувати, якими були основи створення нашої незалежної держави 26 років тому, чи були прийняті рішення суверенними, чи відповідали вони національним інтересам. Або, можливо, ці рішення визначалися якимись зовнішніми або внутрішніми службами, які хотіли керувати цим процесом. Це все слід з'ясувати", – підкреслив глава польської дипломатії.

Ващиковський нагадав, щодо "справи Валенси" вже висловилися професійні історики.

"Вони вже раніше розповіли правду про конспірологічну діяльність Валенси і про його співпрацю із службами безпеки", – додав він.

Міністр також прокоментував реакцію Валенси на заяви Інституту національної пам’яті.

Як відомо, засновник "Солідарності" заявив, що "не співпрацював зі спецслужбами", але "зробив помилку" і "не може розкрити правди", а також очікує, що "це зробить винуватець ситуації".

"Справа здається мені все більш однозначною. Спростування пана Валенси нічого не вносять", – сказав Ващиковський.

Нагадаємо, серед документів, вилучених працівниками Інституту національної пам’яті Польщі та правоохоронцями в будинку генерала Чеслава Кіщака, було знайдено теку, підписану "Лех Валенса. Болєк", що, на думку експертів, доводить співпрацю колишнього президента зі спецслужбами.

На думку експертів, документи є оригінальними і охоплюють період з 1970 по 1976 рік.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.