Клімкін на зустрічі в "нормандському форматі" обговорить три питання

Понеділок, 22 лютого 2016, 13:45

На переговорах глав МЗС "нормандської четвірки" в Парижі, які орієнтовно можуть відбутися 3 березня, українська сторона винесе на обговорення три ключові блоки питань.

Про це розповів міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я вважаю, що ми повинні його (порядок денний) розширити. Сподіваюся, що нам вдалося пояснити нашим західним партнерам низку особливостей", - сказав він.

По-перше, це блоки питань з безпеки.

"Раніше наші колеги вважали, що безпека - це припинення обстрілів. Зараз є чітке розуміння, що це ще і доступ СММ ОБСЕ до усіх куточків Донбасу. Потім - і це критично важливо - доступ СММ до лінії розмежування та її реальний моніторинг", - відзначив міністр.

Він пояснив, що цей моніторинг має полягати в наступному: створення спеціальних баз СММ ОБСЄ вздовж лінії розмежування, можливість на першому етапі здійснювати інспекції без попередження.

На другому етапі - поставити на всі ці 9 пунктів переходу своїх людей, щоб вони їх контролювали, а на третьому етапі - створити ефективну систему контролю ділянок між цими пунктами.

"Четвертий елемент безпеки - хто контролюватиме виведення зброї і якщо якась частина буде поставлена під контроль, то хто стежитиме за її зберіганням. І нам для цього потрібен міжнародний компонент. Зараз основна ідея щодо міжнародного компонента - це міжнародна місія ОБСЄ. І я хочу на наступній зустрічі в нормандському форматі представити наше бачення, я вже розпочав обговорення з нашими друзями мандату і завдань цієї місії", - розповів Клімкін.

Другий момент, на який міністр планує звернути увагу, - обмін заручниками, зокрема полоненими, на Донбасі й політичними заручниками в Криму та Росії.

Третя тема, за його словами, - як мають виглядати вибори на Донбасі, треба, щоб вони там відбулися.

"Для цього потрібна безпека - якщо там її немає і в нас не буде сигналу ОБСЄ, що там можуть проводитися вибори, - там нічого не може відбуватися", - сказав міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.