На саміті Туреччина-ЄС обговорять ситуацію в Шенгені - Туск

Середа, 24 лютого 2016, 19:21

Лідери ЄС проведуть спеціальний саміт з Туреччиною в Брюсселі 7 березня, щоб прискорити виконання угоди, спрямованої на припинення потоку мігрантів в Європу.

Про це заявив президент Європейської ради Дональд Туск, повідомляє AFP.

Туск сказав, що так званий спільний план дій з Туреччиною "залишається пріоритетним, і ми повинні зробити все можливе для його успіху."

"У кінцевому підсумку це означає, що велика кількість мігрантів, яке ми як і раніше спостерігаємо, має скоротитися, і швидко. Саме тому ми вирішили організувати спеціальну нараду за участю Туреччини 7 березня", - сказав Туск.

Європейське джерело сказало AFP, що зустріч відбудеться у "формі робочого обіду", але поки не ясно, хто буде присутнім від імені Анкари - президент Реджеп Тайіп Ердоган або прем'єр Ахмет Давутоглу.

Туск також зазначив, що ще однією темою переговорів буде ситуація в Шенгенській зоні після того, як кілька країн знову ввели прикордонний контроль, щоб впоратися з величезним потоком мігрантів по всьому континенту.

"Ми повинні інвестувати в Шенген, а не в його розвал. Його майбутнє буде одним з ключових питань, які належить обговорити лідерам 7 березня", - сказав він.

Туреччина і ЄС підписали угоду в листопаді, за якоюТуреччина погодилася допомогти скоротити потік біженців, що прибувають до Греції, в обмін на три мільярди євро в якості допомоги та прискорення свого членства в ЄС.

Але чиновники ЄС стурбовані тим, що тисячі мігрантів, як і раніше, щодня перетинають Егейське море.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.