У Варшаві проходить багатотисячна акція на підтримку Валенси

Фото, оновлено
Субота, 27 лютого 2016, 15:51

У Варшаві проходить багатотисячна акція Комітету захисту демократії, спрямована як на підтримку екс-президента Польщі Леха Валенси, так і проти дій правлячої партії "Право і справедливість".

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza.

Чергова акція Комітету захисту демократії відбувається під гаслом "Ми народ".

Повідомляється, що в акції беруть участь представники різних регіонів країни.

Як повідомив у своєму Твіттері заступник мера Варшави Ярослав Южвяк, в акції беруть участь понад 55 тисяч осіб, і люди продовжують прибувати.

Учасники акції тримають прапори ЄС та Польщі. На транспарантах написані гасла на захист Леха Валенси.

 
 
 

Леха Валенса неодноразово згадують і зі сцени.

"Стоїмо за нього стіною" - заявляли в мікрофон організатори.

"Ми приїхали сюди, щоб розповісти собі, чому ми маємо боронити Польщу і чому мусимо боронити символи. Ми приїхали сюди боронити Леха Валенсу, польську історію, польську легенду… Ми разом захистимо Польщу перед злими людьми, захистимо її перед президентом Качинським", - заявив Гжегож Схетина, лідер опозиційної "Громадянської платформи" і екс-глава МЗС Польщі.

Зі сцени зачитали і лист самого Валенси, який був зустрінутий оплесками.

"Навіть в найгірших снах я не уявляв, що через роки після боротьби за свободу, репресій, ревізіонізму, арештів удару по нас завдасть апарат демократичної держави", - цитує видання лист Валенси.

Повідомляється, що акція проходить у спокійній атмосфері. Зокрема, організатори закликали учасників не закривати обличчя і утриматися від використання піротехніки.

Нагадаємо, серед документів, вилучених працівниками Інституту національної пам’яті Польщі та правоохоронцями в будинку генерала Чеслава Кіщака, було знайдено теку, підписану "Лех Валенса. Болєк", що, на думку експертів, доводить співпрацю колишнього президента зі спецслужбами.

На думку експертів, документи є оригінальними і охоплюють період з 1970 по 1976 рік.

Сам засновник "Солідарності" Лех Валенса заявив, що "не співпрацював зі спецслужбами", але "зробив помилку" і "не може розкрити правди", а також очікує, що "це зробить винуватець ситуації".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.