Будинок першого президента посткомуністичної Польщі обшукують прокурори ІНП

Понеділок, 29 лютого 2016, 16:10

Прокурори польського Інституту національної памʼяті у супроводі поліції проводять обшук у будинку нині покійного генерала Войцеха Ярузельського, який був першим президентом посткомуністичної Республіки Польща.

Про це повідомляє TVN24.

За інформацією кореспондента TVN24, обшук пов'язаний з розпочатим рік тому слідством, яке має вставновити, чи був генерал Ярузельський секретним співробітником військової контррозвідки ПНР (Польска Народна Республіка). В Інституті наразі не коментують ситуацію.

Втім, деякі оглядачі, коментуючи подію, вже відзначають, що чергова спроба встановити приналежність польських історичних діячів до діяльності спецслужб соціалістичної Польщі може свідчити про появу своєрідної історичної поліції.

Нагадаємо, два тижні тому серед документів, вилучених працівниками Інституту національної пам’яті Польщі та правоохоронцями в будинку генерала Чеслава Кіщака, було знайдено теку, підписану "Лех Валенса. Болєк", що, на думку експертів, доводить співпрацю колишнього президента зі спецслужбами.

На думку експертів, документи є оригінальними і охоплюють період з 1970 по 1976 рік.

Колишній лідер польської "Солідарності" Лех Валенса переконаний, що документи, які засвідчують його співпрацю зі спецслужбами соціалістичної Польщі, є підробкою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.