ЗМІ виявили ще один випадок пропаганди РФ в Німеччині

Середа, 3 лютого 2016, 18:33

Кореспонденти російського видання The Insider знайшли людей, які допомагали російському телеканалу  "Звезда" робити пропагандистський сюжет про біженців у Німеччині.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

У сюжеті російського каналу "Звезда" від 14 січня йдеться про зґвалтування і вбивство жінки у притулку для біженців у німецькому місті Ганновері. Однак  поліція спростувала інформацію про вбивство.

Однією із ключових коментаторок у сюжеті російського каналу, яка розповідає про вбивство знайомої жінки, виступає так звана Вікторія Шмідт.

Проте журналісти The Insider дізналися, що її справжнє ім'я - Наталія. Вона справді живе в Ганновері, але займається тим, що допомагає російським телеканалам фабрикувати подібні сюжети за плату в 500 євро. Кореспонденти видання знайшли й оператора для подібних сюжетів, який працює за 200 євро.

Німецькі журналісти, в свою чергу, поспілкувалися з багаторічним редактором видання Hannoversche Allgemeine Zeitung Єнсом Гундлахом.

77-річний журналіст розповів, що висловив російським журналістам свою думку щодо політики канцлера Ангели Меркель стосовно біженців. У російському перекладі навели лише його слова із зауваженнями до курсу уряду.

"Але це геть вирвано з контексту. (...) До цього я чітко сказав, що вважаю крок Меркель правильним", - нарікає журналіст і додає, що почувається "використаним путінською пропагандою".

Як відомо, це вже не перший випадок російської пропаганди в Німеччині - 16 січня в сюжеті російського "Першого каналу" про тимчасове призупинення Австрією дії Шенгенської угоди через випадки насильства в Німеччині, розповіли про неповнолітню дівчинку Лізу з російськомовної родини, яку нібито викрали і зґвалтували імовірно мігранти з країн Близького Сходу.

Проте згодом стало відомо, що відео, яке показав "Перший канал", не має відношення ні до історії зі "зґвалтуванням" - ролик був опублікований на YouTube ще у вересні 2009 року.

Поліція Берліна заявила, що повідомлення про викрадення та зґвалтування мігрантами російської дівчинки, поширені ЗМІ РФ, виявилися помилковими.

Однак, у Росії цю історію продовжували розкручувати, а 26 січня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров закликав Берлін "не замітати під килим історію з Лізою". Чи має Кремль докази по "справі Лізи", Лавров не уточнив.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що використанню дівчинки для політичної пропаганди немає виправдань.

Наприкінці січня німецька прокуратура завершила розслідування "справи Лізи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.