З України подадуть скаргу на французький Canal+ за пропагандистський фільм

Четвер, 4 лютого 2016, 13:12

Комісія з журналістської етики України звернеться до французького Альянсу незалежних прес-рад Європи зі скаргою на дії телеканалу Canal+ та Поля Морейро.

Про це йдеться у повідомленні комісії, опублікованому на сайті організації.

У повідомленні вказується, що скарга стосуватиметься сюжету фільму "Спеціальне дослідження: Україна: Маски революції", який вийшов у програмі "Спеціальне розслідування" на французькому телеканалі Canal+.

Таким чином, Україна звертається до Франції із проханням розглянути та дати оцінку відповідності нормам професійної етики журналіста дій журналіста та редактора, які готували та приймали рішення про показ сюжету.

"Французька прес-рада висловила готовність розглянути скаргу в рамках співпраці органів саморегулювання Альянсу незалежних прес-рад Європи, членом якого є Комісія з журналістської етики. Скарга ґрунтуватиметься на матеріалах українських журналістів та журналістів інших країн, які обурені тенденційно підібраним відеорядом, синхронами, які перекручують зміст коментаря і, по суті, є спробами автора сюжету створити "доказову базу", яка підтверджує їхні упередження", - зазначила секретар комісії з журналістської етики Тетяна Котюжинська.

Як відомо, фільм Поля Морейри, який розповідав про події в Україні 2013-2014 років, вийшов на телеканалі Canal+  1 лютого о 22:30 за місцевим часом.

Фільм відзнятий у дусі російської пропаганди та покликаний розповісти про "екстремістські націоналістичні батальйони в Україні, які стали загрозою для уряду", а також про "криваву бійню в Одесі".

Про пропагандистську стрічку стало відомо через статтю в Le Monde, де її також піддали жорсткій критиці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.