В Держдумі пропонують розірвати договір про дружбу з Туреччиною

Понеділок, 8 лютого 2016, 11:28

Депутати Держдуми пропонують денонсувати Московський договір про дружбу і братерство, підписаний 16 березня 1921 року урядом Російської Радянської Федеративної Соціалістичної Республіки (РРФСР) і урядом Великого народного зібрання Туреччини.

З такою пропозицією заступник голови ЦК КПРФ Валерій Рашкін і секретар ЦК КПРФ Сергій Обухов звернулися до президента РФ Володимира Путіна і глави МЗС РФ Сергія Лаврова, передає "Известия".

У своєму листі, який є в розпорядженні видання, вони вказують на послідовну лінію агресивної поведінки Анкари щодо Москви.

"Вважаємо, що зараз, в умовах наростання турецької агресії, нам слід юридично опрацювати можливість перегляду всіх невигідних для нашої країни та її союзників російсько-турецьких угод. Анкара повинна розуміти, чим може обернутися для неї ескалація конфлікту. Тільки це може протверезити і утримати від нових провокацій", — заявив Обухов.

Ініціативу своїх колег підтримують і в "Справедливій Росії". За словами депутата Олега Пахолкова, Московський договір був підписаний на шкоду інтересам Росії.

"Турки висунули дуже важкі умови в договорі, в тому числі і пункт про створення Нагірного Карабаху", — сказав Пахолков. —

"Але турків треба виховувати, все в цьому світі не вічне під місяцем. І якщо ви сьогодні знову починаєте ставати на зрадницьку позицію, то питання про денонсацію договору про дружбу і братерство є нормальною заходом. І в цьому питанні нас підтримає Вірменія. Чи буде цей розрив мати юридичну силу, невідомо, але наші територіальні претензії про те, що ми не згодні, — це правильно", - наголосив він.

Нагадаємо, 24 листопада над Сирією був збитий фронтовий бомбардувальник Су-24 російської авіагрупи. За даними турецької влади, російський літак, перед тим як його збив турецький винищувач F-16, не реагував на попередження.

Літак впав у сирійській провінції Латакія біля кордону з Туреччиною, де базується російська авіація. 

Туреччина заявила, що збила російський літак заради захисту свого суверенітету.

Президент РФ Володимир Путін назвав інцидент з літаком "ударом в спину, який завдали посібники терористів". Крім того, він вимагав від Туреччини вибачень і компенсації.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що не вибачатиметься за збитий літак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.