Глава Єврогрупи закликав голландців підтримати українську угоду на референдумі

Четвер, 10 березня 2016, 12:33

Глава Єврогрупи Єроен Дійсельблом виступив на підтримку Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, голосування щодо якої відбудеться на референдумі в Нідерландах 6 квітня.

Текст написаної Дійсельбломом, який є також міністром фінансів Нідерландів, заяви наводить видання NRC.

"Ми дуже зацікавлені в стабільному і більш благополучному сусіді на східному кордоні ЄС. І Угода має це на меті", - зазначив він.

Міністр нагадує, що, незважаючи на уявну віддаленість України, Київ знаходиться ближче до Нідерландів, ніж європейська столиця Ліссабон, що Україна межує одразу з 4 країнами ЄС.

"Населення України дало зрозуміти, що хоче подальшої співпраці з ЄС. Ця співпраця є основою Угоди, покликаної сприяти відновленню економіки і побудови правової держави в Україні", - заявив Дійсельблом, нагадуючи також про зацікавленість народу України у боротьбі з корупцією, чому також має сприяти угода.

"Зрозуміло, що у тій фазі, в якій Україна перебуває зараз, вона не зможе вступити до ЄС", - зазначив він.

Водночас, за його словами, ЄС зацікавлений в стабільності в рамках своїх кордонів і за їх межами.

"Зробити Україну більш сильною і стабільною це наш загальний інтерес. Тому угода регулює співробітництво в різних областях, таких як економіка і торгівля, безпека, тероризм та міграція", - заявив Дійсельблом.

Міністр нагадав, що Нідерланди не є в переліку країн – головних фінансових донорів України.

"Єдине, що від нас вимагається – надати підтримку великому, але вразливому сусіду, що вже робить міжнародне співтовариство. Ця країна має потенціал, щоб стати важливим торговим партнером для своїх сусідів", - сказав глава Єврогрупи.

Як повідомлялося, Виборча рада Нідерландів призначила референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС на середу 6 квітня 2016 року.

Раніше в Нідерландах зібрали необхідну кількість підписів для проведення консультативного референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

Зібрати підписи вдалося завдяки інтенсивній онлайн-кампанії сатиричного блогу GeenStijl, групи громадян Burgercomite ЄС ("Комітет громадян ЄС") і євроскептичного мозкового центру "Форум для демократії".

Як відомо, парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 7 липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.