В МЕРТ очікують зростання України в рейтингу Doing Business на 13 позицій

Вівторок, 15 березня 2016, 12:24

В Міністерстві економічного розвиту та торгівлі представили перелік заходів, що мають забезпечити зростання України в міжнародному рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business.

Перелік із 43 пунктів розміщено на сайті міністерства.

Зазначається, що ця дорожня карта  розроблена Мінекономрозвитку спільно з Офісом ефективного регулювання (Better Regulation Delivery Office). ЇЇ реалізація "має вивести Україну в ТОП-20 країн світу з найкращим бізнес-кліматом за версією Світового банку в 2017 році (Doing Business 2018)".

Серед запропонованих заходів: створення сервісу реєстрації юридичних осіб за допомогою Інтернету, проведення реєстрації платником податку на додану вартість одночасно з реєстрацією юридичної особи, розширення можливостей для альтернативного врегулювання спорів, встановлення обмеження щодо кількості та тривалості відкладень розгляду справи, надання в режимі реального часу вільного доступу до Державного реєстру обтяжень рухомого майна, прийняття законопроекту щодо захисту прав міноритарних акціонерів, а також зменшення строків на отримання сертифіката походження товарів.

В міністерстві прогнозують, що реалізація реформ у кожному із секторів "Міноритарні акціонери", "Податки", та "Реєстрація власності" дозволить країні піднятися на 4 сходинки у загальному рейтингу Doing Business. В свою чергу реформи у сфері міжнародної торгівлі дозволить піднятися ще на 1 сходинку.

Втім, варто зазначити, що в останньому рейтингу Doing Business Україна зайняла 83-е місце, піднявшись на 4 сходинки. Саме тому, навіть реалізація запланованих реформ не дозволить увійти у топ-20 країн світу з найкращим бізнес-кліматом.

Крім того, в рейтинг Doing Business враховані реформи, що були реалізовані лише до червня поточного року. В свою чергу план реформ передбачає роботу протягом всього 2016 року. Відповідно – частина ефекту від реалізацій цих кроків буде враховано лише у рейтингу, що вийде восени 2017 року (Doing Business 2019)". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.