Угода ЄС-Туреччина дає шанс завершити міграційну кризу - Меркель

Середа, 16 березня 2016, 18:01

Запланована угода між Євросоюзом і Туреччиною пропонує перший "реальний шанс" завершити міграційну кризу, але ЄС не згодний іти на її підписання за всяку ціну.

Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, повідомляє AFP.

"Саміт ЄС може досягти угоди, яка може дати нам, вперше, реальний шанс на стале і загальноєвропейського врегулювання кризи, пов'язаної з біженцями", - сказала вона.

Виступаючи напередодні вирішального саміту у Брюсселі, Меркель підкреслила, що ЄС буде твердо стояти на захисті громадянських прав у Туреччині і що питання приєднання Анкари до ЄС "не стоїть на порядку денному зараз".

Згідно з планом, Туреччина буде намагатися зупинити небезпечні морські подорожі біженців і прийматиме назад нелегальних мігрантів з Греції.

Натомість Туреччині запропонують полегшити доступ до Шенгенської зони і прискорити переговори про вступ до ЄС.

Однак критики угоди висловлювали занепокоєння з приводу порушень прав людини у Туреччині через арешти журналістів і вчених та активізацію військової кампанії проти курдів.

Меркель у своїй промові перед парламентом підкреслила, що Європа буде продовжувати "озвучувати наші переконання Туреччині щодо захисту свободи слова або боротьби проти курдів".

Вона також заявила, що може зрозуміти вимоги Туреччини до ЄС щодо додаткової фінансової допомоги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.