Спецслужби Швеції: РФ вкладає все більше ресурсів у психологічну війну

Четвер, 17 березня 2016, 14:44

Росія дедалі частіше послуговується методами психологічної війни, цілями якої в Швеції є як ті, хто приймають рішення, так і суспільство.

Про це йдеться у щорічному звіті служби безпеки Швеції SAPO, передає видання Dagens Nyheter.

Звіт має окремий розділ під назвою "Російський вплив на громадську думку і процес прийняття рішень в демократичному суспільстві", присвячений тому, як Росія поряд з традиційними методами шпигунства  все більше послуговується методами психологічної війни.

SAPO зазначає, що пропаганда і дезінформація використовуються Росією як ніколи раніше. Незважаючи на те, що шведське суспільство є стійким, воно "піддається зовнішньому впливу і маніпуляціям".

Сучасна зброя в комбінації з інструментами інформаційного впливу означають, що "межа між війною і миром стає нечіткою", йдеться у звіті. SAPO зазначає, що незаконна анексія Криму Росією є прикладом цього.

"Атака може бути запущена і досягти своєї цілі, але все буде загорнене у вуаль заперечень, дезінформації і сумнівів", - заявляють у шведській спецслужбі.

"Служба безпеки бачить, що Росія має намір впливати на прийняття політичних рішень і громадську думку – не лише у Швеції. Такого ефекту може бути досягнуто за рахунок підтримки маргінальних рухів, інформаційних операцій і кампаній з дезінформації", - йдеться у звіті.

Мета цієї діяльності  полягає в тому, щоб зменшити довіру громадськості до виборних посадових осіб.

Поряд з російською розвідкою, йдеться у звіті,  також діють російські ЗМІ зі значними ресурсами, які все частіше стають інструментами російського уряду. SAPO називає у якості прикладу такі ЗМІ як RT (Russia Today) і Sputnik.

Як сказано в звіті, офіційні заяви російського уряду щодо політики Швеції (зокрема, у стосунку до НАТО) також мають на меті посіяти розбрат і поділ у суспільстві.

"На думку спецслужби, Росія публічними заявами намагається впливати на вибір безпекової політики Швеції. Аналогічна пропаганда поширюється в соціальних медіа Швеції. Метою є створення проросійської позиції і поділу в суспільстві", - зазначають у спецслужбі Швеції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.