Гаазький трибунал визнав Караджича винним у злочинах проти людяності

Четвер, 24 березня 2016, 15:57

Міжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії визнав колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича винним у злочинах проти людяності.

Про це повідомляє  Reuters.

Судді визнали Караджича винним у вбивствах і переслідуваннях мусульман  в ряді муніципалітетів Боснії за одним із двох звинувачень.

В той же час його виправдали за другим звинуваченням - у геноциді. Зокрема, суд встановив, що у екс-лідера боснійських сербів Радована Караджича не було наміру знищити боснійських хорватів і мусульман в муніципалітетах Братунац, Преідор, Власеніца, Зворник, Санскі-міст, Фоча і Ключ.

Зокрема, Караджича визнали винним в артилерійських обстрілах при облозі Сараєво, яка закінчилася у листопаді 1995 року і призвела до загибелі 10 тисяч осіб.

Разом з тим судді ще мають винести рішення щодо різанини 1995 року у Сребрениці, найгіршої в Європі з часів другої світової війни, в якій загинули 8 тисяч мусульман, яка є другою статтею обвинувачення проти Караджича.

 Караджич під час арешту (зліва) та президенства (зправа)

Нагадаємо, Радован Караджич був лідером сербських сепаратистів, що жили у Боснії та Герцеговини. У 1992-1996 роках він очолював Республіку Сербську, що заявила про незалежність від Боснії. 

Після Дейтонських угод 1996 року Караджич був вимушений піти у відставку та 13 років перебував у розшуку.

Його було заарештовано у 2008 році у Белграді, де він жив під ім’ям Драгана Дабича, та займався медичною практикою. У жовтні 2009 року Міжнародний кримінальний суд у справах колишньої Югославії остаточно відмовив йому в імунітеті.

За звинуваченням у геноциді і 9 інших звинуваченнях Гаазький трибунал присудив Караджичу 40 років ув'язнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.