РФ незадоволена суворим вироком трибуналу для Караджича

П'ятниця, 25 березня 2016, 18:53

Міністерство закордонних справ Росії вважає занадто суворим вирок колишньому лідерові боснійських сербів Радовану Караджичу, котрого засудили на 40 років.

Про це йдеться в заяві на сайті МЗС РФ.

"Можна відзначити, що це один з низки гранично суворих вироків трибуналу щодо сербів, винесений на тлі виправдувальних рішень щодо інших учасників громадянської війни в колишній Югославії, – хорватського генерала А. Готовіни, косовоалбаньца Р. Харадіная, а також бошнякского "польового командира" Н.Оріча", - йдеться в заяві.

У російському МЗС вважають, що "трибунал продовжує будувати міф про одноосібну відповідальність сербського народу за ці події".

"Громадянська війна в колишній Югославії в 1990-х і бомбардування НАТО – це трагічна сторінка світової історії. Складно уявити, що злочини в цій війні здійснювала лише одна сторона", - заявили в міністерстві.

МЗС РФ заявляє, що трибунал не повинен був стати місцем зведення рахунків або інструментом помсти, але "ці очікування не виправдалися".

Як відомо, Міжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії засудив 70-річного Караджича до 40 років ув’язнення за звинуваченням у геноциді і 9 інших звинуваченнях.

Зокрема, судді визнали, що артилерійські обстріли при облозі Сараєво, яка закінчилася у листопаді 1995 року і призвела до загибелі 10 тисяч осіб, не могли відбуватися без участі Караджича.

Суд також визнав кримінальну відповідальність Караджича в геноциді мусульман у Сребрениці, коли в ході різанини 1995 року було знищено 8 тисяч мусульманських чоловіків і хлопчиків.

Водночас суд не поклав на Караджича відповідальність за другим звинуваченням у геноциді проти боснійських мусульмані хорватів.

Загалом Караджич зіткнувся з 11 звинуваченнями і йому загрожувало довічне ув’язнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.