МЗС проведе роботу з країнами, які впливають на рішення щодо безвізового

Четвер, 3 березня 2016, 14:01

МЗС виокремило для себе ряд країн, які мають вплив на інших і формують позицію в Європейській раді, і збирається провести з ними роботу у питанні надання безвізового режиму.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Вона наголосила, що зараз Україна знаходиться на останньому етапі виконання фактичних зобов'язань, взятих у рамках виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму.

"І оскільки остаточне рішення щодо прийняття законодавчої пропозиції Європейською комісією приймають країни-члени, то дуже важливо довести до них, де саме ми є, як ми бачимо розвиток подій, можливі проблеми, і що уряд збирається робити", - зазначила Олена Зеркаль.

За її словами, серед цих країн Франція, Німеччина, Нідерланди, Італія.

Олена Зеркаль, зокрема, розповіла про проведені зустрічі з людьми, "які впливають на позицію Франції у вирішенні питання щодо безвізового режиму, безпосередньо беруть участь у рішеннях або формують позицію учасників Європейської Ради".

Вона зазначила, що метою таких зустрічей є донесення інформації з "перших вуст".

"Наприклад, під час зустрічі з державним секретарем Франції з європейських питань Арлемом Дезіром стало зрозуміло, що він не володів інформацією щодо останніх рішень в Україні", - розповіла заступник міністра.

Так, французька сторона була не в курсі щодо прийнятих нещодавно законів, що питання офісу з повернення активів вирішено, що питання, пов'язане з арештами і конфіскацією майна, повністю вирішено в рамках законодавства Європейського Союзу тощо.

Крім того, українська сторона пояснила французькій ситуацію щодо електронного декларування: де є проблеми, з чим вони пов'язані.

Нагадаємо, 18 лютого Верховна рада ухвалила три закони: про прокуратуру, про Нацагенцію з повернення та управління незаконно виведеними активами та про спецконфіскацію і арешт майна.

Всі три ЄС визнав такими, що повністю відповідають європейським вимогам.

Водночас, представництво ЄС в Україні публічно обурилося з приводу закону про електронні декларації, ухваленого Радою у вівторок - в ньому виявилися норми, які суперечать вимогам ЄС та порушують зобов'язання України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.