Конституційний суд Молдови скасував вибори президента в парламенті

П'ятниця, 4 березня 2016, 15:12

Конституційний суд Молдови заявив про відновлення права громадян на всенародне обрання президента.

Про це повідомляє Newsmaker.

Зокрема, Конституційний суд у п'ятницю, 4 березня, визнав незаконною процедуру внесення поправок до Конституції, прийнятих парламентом 15 років тому, про зміну способу обрання президента.

У висновку КС, який було прийнято на підставі запиту депутатів від Ліберально-демократичної партії (ЛДПМ), йдеться про відновлення права громадян на всенародне обрання президента.

Один з авторів запиту депутат Валеріу Гилецкі заявив, що "тепер парламент повинен прийняти органічний закон про обрання президента, оскільки глава держави вже буде вибиратися народом".

Для прийняття такого закону потрібен 51 голос депутатів, уточнив Гилецкі. Він також підкреслив, що рішення КС не має зворотної сили, тому воно не стосується обрання президентів Володимира Вороніна і Ніколае Тімофті.

Запит до КС з цього приводу ліберал-демократи відправили в листопаді минулого року. Валеріу Гилецкі тоді повідомив, що фракція ЛДПМ звернулася до КС з проханням інтерпретувати статтю 135 Конституції.

"Проаналізувавши процедуру голосування, проведену 15 років тому, ми з'ясували, що в ході процедури були допущені порушення", - заявив тоді Гилецкі.

Він також зазначив, що рішення КС не матиме впливу "ані на діючий парламент, ані на чинного президента".

Варто зауважити, що мандат діючого президента Ніколае Тімофті закінчується 23 березня 2016 року.

Як повідомлялося, понад 83% громадян Молдови підтримують обрання президента прямим голосуванням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.