Розвідка Естонії: напад РФ на країни Балтії повністю виключати не можна

Середа, 9 березня 2016, 12:54

Незважаючи на те, що використання військової сили щодо країн Балтії з боку Росії малоймовірно, повністю виключати таку можливість не можна.

Про це йдеться в річному звіті Департаменту інформації Естонії, який відповідає за зовнішню розвідку, повідомляє видання Postimees.

Автори звіту пишуть, що мета Росії в Європі полягає в тому, що обмежити, а потім і виключити, військову присутність США на материку. При цьому Естонія не є пріоритетом для Росії.

У звіті наголошується, що найбільша загроза військового конфлікту для країн Балтії може виникнути у разі, якщо російське керівництво, через уявну загрозу з боку Заходу, надасть неправильну оцінку тому, що відбувається в країнах Балтії. При цьому Росія розглядає Європу як єдине ціле і тому конфлікт в Україні і боротьба за Арктику можуть вплинути і на країни Балтії.

Незважаючи на те, що Естонія не є пріоритетом для Росії, використання в країні військової сили не виключено. Військове втручання можливе в ситуації конфлікту Росії і НАТО в якомусь іншому регіоні, наприклад, якщо російські військові сили не зможуть адекватно відповісти на події.

У цьому випадку Росія може створити гарячу точку в країнах Балтії, щоб зміцнити свою позицію в переговорах, які послідують після конфлікту. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.