Нідерландський сенат торік допоміг влаштувати референдум по Україні – GeenStijl

П'ятниця, 1 квітня 2016, 11:46

Референдум щодо асоціації Україна-ЄС не був би можливий, якби Сенат Нідерландів не переніс ратифікацію Угоди на тиждень пізніше.

Про це в інтерв’ю NRC.nl заявив представник сатиричного блогу GeenStijl, який є одним з організаторів референдуму Пепійн Хоувелінген.

За його словами, вони чекали закону щодо можливості винесення на референдум загальноєвропейських законів, який набув чинності влітку минулого року.

"Одною з перших була угода про асоціацію з Чилі. Потім ми дізналися про асоціацію з Україною, яка на той момент була практично ратифікована і яка могла бути винесена на референдум. Сенат спочатку мав розглянути питання ратифікації 30 червня", - розповів Хоувелінген.

За його словами, якби угоду ратифікували 30 червня, її не можна було б винести на референдум, бо відповідний закон про референдум набував чинності 1 липня.

"Тому ми надіслали електронною поштою листи SP та PVV (політичні партії) з проханням відкласти розгляд на тиждень. І голосування відклали", - сказав він.

Як відомо, парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 7 липня – після набуття чинності закону, який дозволив виносити на референдум міжнародні угоди.

Як повідомлялося, виборча комісія Нідерландів оголосила про те, що консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС буде проведений навесні наступного року.

Раніше в Нідерландах зібрали необхідну кількість підписів для проведення консультативного референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

Зібрати підписи вдалося завдяки інтенсивній онлайн-кампанії сатиричного блогу GeenStijl, групи громадян Burgercomite ЄС ("Комітет громадян ЄС") і євроскептичного мозкового центру "Форум для демократії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.