"Рахункова палата" ЄС перевірить фіндопомогу ЄС Україні

Понеділок, 11 квітня 2016, 19:06

Європейський Суд Аудиторів (ЕСА) перевірить ефективність допомоги Європейської Комісії Україні у проведенні реформ.

Про це в інтерв’ю УНІАН повідомив член Третьої палати Суду Саболч Фазакас.

За його словами нині завершується робота над доповіддю щодо ефективності фіндопомоги ЄС Україні для проведення реформ і документ бути оприлюднений наприкінці травня.

"Ми називаємо це доповіддю по Україні, але вона стосується діяльності Європейської Комісії в Україні, тому що наш аудит стосується не країни, наш аудит стосується Комісії – як можна покращити роботу Комісії, щоб отримати кращі результати і бути більш ефективними у трансформації вашої країни в проєвропейську країну", - пояснив він.

За словами Фазакаса, представники ЕСА відвідали Україну минулого року, де зустрілися з представниками парламенту, уряду, міністерств закордонних справ, економіки, фінансів для того, щоб проаналізувати "якого прогресу досягнуто у питанні державного управління".

Також під час візиту в Україну аудитори Суду звернули увага на питання боротьби з корупцією.

"… Ми вважаємо, що боротьба з корупцією має бути обов’язком щоденної роботи не тільки уряду, але й для тих, хто визначає політику", - наголосив він.

Третя частина минулорічного візиту була присвячена "важливим економічним питанням".

"З того часу ми обговорюємо результати, основні висновки для Комісії. Ми сказали, що, на жаль, Європа не була правильно підготовлена до подій на Майдані, ми не були готові до справедливих запитів з української сторони. Зараз ми знаходимося в останній фазі доповіді, і ми оприлюднимо доповідь через місяць", - уточнив Фазакас.

Крім того, член ECA дав схвальну оцінку роботи українських органів аудиту і наголосив на тому, що у доповіді не буде "жодних рекомендацій Україні, чи вашому уряду чи парламенту".

Коментуючи реформування державного сектору управління Фазакас торкнувся проблеми заробітної плати у секторі державного управління. "Звучить красиво, що зарплата має бути знижена, але якщо ви зменшите кількість працівників та їх зарплату, ви не можете очікувати, що вони будуть гарно працювати… Ми повинні покласти край корупційній системі, але не ставити у невизначену ситуацію персонал сектора державного управління", - додав представник організації.

Відзначимо, Європейський Суд Аудиторів (ECA) є незалежною інституцією Європейського Союзу для проведення аудиту фінансів ЄС. Був створений у 1977 році і базується у Люксембурзі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.