Заборона на експорт деревини суперечить угоді про ЗВТ - Представництво ЄС

Середа, 13 квітня 2016, 18:46

Заборона на експорт необробленого дерева з України суперечить принципам вільної торгівлі, і є яскравим прикладом старих традицій ведення бізнесу в Україні, яких не повинно бути сьогодні.

Про це пише керівник торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж у своїй колонці для видання "Новое время".

"Україна повинна продемонструвати ЄС і потенційним інвесторам, що вона є надійним партнером. Заборона на експорт дерева суперечить зобов'язанням України як члена СОТ. Крім того, вона прямо суперечить ключовим принципом ПВЗВТ, згідно з якою обидві сторони домовляються не накладати будь-яких обмежень на експорт", - відзначив Бердж.

За його словами, заборона на експорт лісу з України не допомагає розвитку сектору і створює преференції для одного сектора (переробників дерева) на шкоду іншим (лісорубам, експортерам та переробникам дерева в інших країнах).

Крім того, ця заборона штучно занижує ціну на деревину для місцевих промисловців, що, звичайно, і було головною метою, законопроекту, який просували тісно пов'язані з деревообробною промисловістю народні депутати.

"У ЄС немає експортних обмежень на будь-які продукти. Ніяких заборон, квот, податків. Справа в тому, що Євросоюз розуміє, що експорт генерує економічне зростання і робочі місця. Країни з успішними експортними стратегіями – наприклад, Німеччина – визнали б обмеження експорту безумством", - зазначив Бердж.

Як повідомлялося, Кабмін пропонує Верховній Раді скасувати 10-річну заборону на експорт необробленої деревини та врегулювати цей ринок шляхом введення її продажу через аукціони.

Мораторій було прийнято минулого року з метою захистити українських виробників, оскільки більшість сировини традиційно йшла на експорт.

Та від початку було зрозуміло, що така норма порушує як умови членства України в СОТ, так і положення Угоди про асоціацію з ЄС.

Детальніше читайте у статті - "Лісу бути? Чому Кабмін хоче скасувати мораторій на експорт деревини"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.