Рада Європи: свобода слова в окупованому Криму помітно обмежена

Четвер, 14 квітня 2016, 17:42

Після окупації Криму на півострові відбулося помітне зменшення рівня свободи слова.

Про це йдеться у доповіді за результатами візиту місії Ради Європи до Криму, яку було представлено сьогодні на комітеті міністрів РЄ.

"Під час візиту багато співрозмовників підтвердили делегації обмежувальний ефект застосування нового законодавства (з березня 2014 р.) для ЗМІ та журналістів Криму", - йдеться у документі.

У зв'язку з цим у Раді Європи висловлюють побоювання, що більш "жорсткі вимоги, інтерпретації законодавчих рамки або адміністративних чинників призвели до скорочення різноманіття ЗМІ".

"Делегація взяла до уваги твердження щодо обмежень на свободу слова в рамках аргументу "екстремістський зміст", в тому числі за допомогою моніторингу соціальних медіа", - відзначають автори доповіді.

Спостерігачі Ради Європи також наголосили на тому, що в Криму існує "клімат залякування з боку посадових осіб правоохоронних органів, загрози для окремих журналістів і практика вирішення питань погрозами фізичної розправи".

Щодо різноманіття ЗМІ делегація Ради Європи відзначає, що телеканал ATR TV та "кілька українських газет припинили свою діяльність після березня 2014 року нібито з фінансових та/або інших причин", хоча доступ до українських ЗМІ не обмежений повністю.

"Однак є підстави вважати, що доступ до українських ЗМІ можливий в деяких регіонах і через супутникове телебачення. Загалом ситуація яка склалася щодо кримських татар і українських ЗМІ, підтверджує зниження різноманітності ЗМІ після березня 2014 року", - йдеться у доповіді.

Також у Раді Європі наголосили на тому, що "запуск нового кримськотатарського ЗМІ "Міллет" слід розглядати як "визнання потреб і очікувань кримськотатарської спільноти", проте він повинен "реагувати на потреби та очікування всієї кримськотатарської громади".

Раніше повідомлялося, що Рада Європи попередила про можливість "нового витка репресій" у Криму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.