Королева Британії Єлизавета ІІ відзначає 90-річний ювілей

Фото
Четвер, 21 квітня 2016, 11:17

Королева Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Єлизавета ІІ сьогодні відзначає 90-річний ювілей.

Про це повідомляє ВВС.

Як повідомляє видання, у своїй промові на честь 90-річчя монарха, прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон називає королеву "оплотом нації".

Кемерон також говорить про те, що "її Величність Королева пережила кілька незвичайних моментів… Від другої Світової війни до пайки, за яку вона купила матеріал для весільної сукні… Від вручення Кубка світу з футболу Англії на "Уемблі" в 1966 році, до висадки людей на Місяці..."

Принц Уельський записав спеціальне радіозвернення на честь Єлизавети, в якому він читає відредагований уривок з п'єси Вільяма Шекспіра "Генріх VIII".

Як відомо, королева Великої Британії святкує свій день народження двічі. Фактичний день народження, 21 квітня, Єлизавета, традиційно, проводить з родиною.

 

Цьогорічна програма святкування в цей день передбачає відкриття  меморіальної дошки на Алеї королеви у Віндзорі, потім Єлизавета запалить символічний маяк.

По всій Британії 21 квітня також пролунають гарматні салюти на честь королеви.

 

Відомо, що в п'ятницю, 22 квітня, під час обіду у Віндзорському замку до королеви приєднаються президент США Барак Обама і перша леді Мішель Обама.

Святкування офіційного дня народження королеви відбудеться 10-12 червня. За місяць до цього, 12-15 травня на території Віндзорського замку відбудуться урочистості за участю сотень коней і артистів.

10 червня відбудеться  національний молебень в соборі Святого Павла, 11 червня - щорічний парад кінної гвардії, 12 червня королева відвідає вуличні гуляння на 10 000 осіб в торговому центрі Mall.

 

Як відомо, Єлизавета ІІ (Елізабет Александра Мері Віндзор) народилася 21 квітня 1926 у Лондоні.

 

Єлизавета ІІ – королева і голова держави Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії та 15-ти країн Співдружності націй — Канади, Австралії, Нової Зеландії, Ямайки, Барбадосу, Багамських Островів, Гренади, Папуа-Нової Гвінеї, Соломонових Островів, Тувалу, Сент-Люсії, Сент-Вінсенту і Гренадин, Антигуа і Барбуди, Белізу, Сент-Кітсу і Невісу. Окрім цього, Єлизавета II править також Британськими заморськими територіями, але не як їхня королева, а як королева Сполученого Королівства.

 

Окрім того, Єлизавета ІІ – Голова Співдружності Націй, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил, Лорд Острова Мен, Верховний управитель Церкви Англії, Захисниця віри, Герцог Нормандії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.