В Австрії обирають президента

Неділя, 24 квітня 2016, 11:32

В Австрійській республіці 24 квітня відбуваються президентські вибори.

Як повідомляє AFP, цього разу австрійцям доведеться обирати з шести кандидатів.

За найвищу посаду в Австрійській республіці боряться троє незалежних кандидатів: колишній лідер "зелених" Олександр Ван дер Беллен, екс-голова Верховного суду Австрії Ірмгард Грісс і будівельний мультимільйонер Ріхард Лугнер.

Окрім них на посаду претендують двоє представників правлячих партій - соціал-демократ Рудольф Хундсторфер і консерватор Андеас Коль, а також висуванець від правої опозиційної Австрійської партії свободи Норберт Хофер.

Результат виборів, швидше за все, буде вирішуватися вже в другому турі, який відбудеться через місяць, 22 травня.

Чинний президент Гайнц Фішер, який обіймає цю посаду з 2004 року, передасть владу своєму наступникові на церемонії інавгурації в липні.

Наразі останні соціологічні опитування свідчать, що практично гарантував собі місце в ньому Ван дер Беллен, за якого готові проголосувати 25-30% виборців.

Хто буде його опонентом в другому турі і є головною інтригою сьогоднішнього голосування.

Так, у лідера правих Хофера і незалежного кандидата Грісса приблизно однаковий рівень підтримки на рівні 20%.

Як очікується, перші попередні результати голосування будуть відомі вже в неділю ввечері.

Як відзначають оглядачі, низька популярність кандидатів від правлячих партій є свідченням падіння традиційних партій в Австрії.

Підтримка двох основних партій знижується протягом останніх кількох років.

"Вони не змогли провести модернізацію за останні десятиліття, і залучити нових виборців", – цитує AFP політичного аналітика Петера Хаєка.

Нагадаємо, Австрія - парламентська республіка, і посада президента має церемоніальне значення. Тому велике значення мають його політичні заяви.

Президент в Австрії обирається на 6 років шляхом прямого голосування. В цьогорічних виборах бере участь найбільша кількість кандидатів починаючи з 1951 року.

Раніше повідомлялося, що цього року президентом Австрії вперше з 1945 року може стати кандидат не від правлячої коаліції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: