Прем'єр Ісландії може піти у відставку через скандал з офшорами

Понеділок, 4 квітня 2016, 07:50

Прем'єр-міністр Ісландії Сігмюндюр Гюннлейгссон може піти у відставку через причетність до секретної офшорної компанії.

Про це повідомляє The Guardian.

Гюннлейгссон та його дружина стали одними з фігурантів розслідування міжнародних журналістів щодо  іменитих власників великих офшорів.

Згідно з інформацією, прем'єр Ісландії є одним з власників компанії Wintris, створеної в 2007 році та зареєстрованої на Британських Віргінських островах.

Гюннлейгссон володів 50% компанії протягом двох років, після чого продав їх своїй дружині, яка володіла іншими 50%, за 1 долар.

За інформацією журналістів-розслідувачів, компанія використовувалася для того, щоб зберігати інвестиції на мільйони доларів багатих партнерів подружжя.

Сам Гюннлейгссон  у відповідь на запитання журналістів щоод компанії відмовився продовжувати інтерв'ю.

Політичні опоненти прем'єр-міністра звинувачують його у приховуванні важливого конфлікту фінансових інтересів від виборців та вимагають оголошення дострокових виборів.

Як відомо, міжнародні журналісти-розслідувачі і ціла низка великих ЗМІ одночасно опублікували великі матеріали про іменитих власників великих офшорів, серед яких багато впливових людей.

Ці документи потрапили в розпорядження німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка їх надала в розпорядження своїх колег з Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ — International Consortium of Investigative Journalists) і Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP — Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.