Дружина єврокомісара з питань енергетики причетна до справи Panama Papers

Понеділок, 4 квітня 2016, 13:06

Імʼя дружини єврокомісара Мігеля Аріаса Каньєте фігурує у матеріалах великого розслідування щодо діяльності багатьох офшорних компаній, відомого як "Panama Papers".

Про це пише EUobserver.

За інформацією розслідування німецького видання Sueddeutsche Zeitung, дружина єврокомісара з питань енергетики Мігеля Аріаса Каньєте, Мікаела Домек Соліс-Бомонт, була відповідальна за фінансові операції офшорної фірми Rinconada Investments Group, що зареєстрована на Панамі у 2005 році.

"Такі офшорні фірми створюють, як правило, в законних ділових цілях, але найчастіше - для ухилення від сплати податків", – відзначає видання.

Rinconada Investments Group зареєстрована в той період, коли Каньєте вже обіймав відповідальні посади в Іспанії та в ЄС.

Прес-служба Каньєте, коментуючи інформацію для міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів, заявила, що діяльність дружини Каньєте і його активи "декларуються незалежно" від доходів дружини і що доходи Каньєте задекларовані у "повній відповідності з нормами ЄС".

Адвокати його дружини також розповіли журналістам, що вона "задекларувала всі свої доходи згідно з іспанським законодавством".

Відзначимо, Мігель Аріас Каньєте відомий тим, що його кандидатура на посаду єврокомісара з питань енергетики викликала багато питань, адже його підозрювали у звʼязках з іспанським нафтовим бізнесом.

Варто додати, що розслідування "Panama Papers" розпочалося після того, як рік тому видання Sueddeutsche Zeitung отримало від анонімного джерела 2,6 терабайта документів про діяльність панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, яка продає анонімні офшорні компанії по всьому світу.

Розслідування триває, наразі у ньому вже фігурують імена лідерів Росії, України, Ісландії, єврочиновників, а також злочинців, кримінальних авторитетів.

"У списку людей, замішаних у справі "Panama Papers", є і покійний батько британського прем'єр-міністра Девіда Кемерона, іспанська королівська родина, колишній прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас, колишній міністр Франції, міністр енергетики Мальти, колишній мер Варшави і низка британських парламентарів", – відзначає EUobserver.

Про фірму відомо, що одним з її засновників є Юрген Моссак, син колишнього нацистського офіцера, який втік з Європи, щоб уникнути правосуддя.

Іншим засновником є Рамон Фернандес – панамський письменник, який пізніше став політичним радником.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.