Швейцарія випустила в обіг нову банкноту номіналом 50 франків

фото
Середа, 6 квітня 2016, 16:38

Голова швейцарського ЦБ Томас Йордан 6 квітня офіційно представив нову банкноту в 50 франків.

Про це повідомляє Swissinfo.

Ескіз до банкноті створила швейцарська художник і дизайнер Мануела Пфрундер (Manuela Pfrunder), банкнота є результатом 10-річного процесу розробки і підготовки, повного невдач і технічних накладок. В обіг банкнота буде запущена 12 квітня.

Запровадження нової "пʼятидесятки" стане лише першим етапом заміни старих банкнот новими.

В майбутньому у Швейцарії будуть вводитися поступово банкноти та інших номіналів.

Повідомляється, що проект розробки нової серії банкнот почався ще в 2005 році. На банкноті номіналом в 50 франків розміщено зображення художниці Софі Тойбер-Арп.

 

Про нові банкноти відомо, що вони будуть не просто "паперовими", але ще і "розумними", зробленими за принципом листкового пирога. Однією з особливостей нової банкноти стане те, що між двома шарами спецпаперу буде вбудовуватися особливий прозорий пластиковий шар, який має ускладнити роботу фальшивомонетникам.

Саме через такі технічні нововведення випуск нової "п'ятидесятки" було здійснено не в 2010 році, а зараз. Виведення з обігу старих банкнот буде проводитися поступово, по мірі їх зношеності.

Видання нагадує, що швейцарські банкноти — єдині в світі гроші, на яких малюнки розташовані вертикально, а не горизонтально, як на доларах або євро. Процес випуску нових банкнот продовжиться неспішно: нову 20-франкову банкноту випустять в обіг у 2017 році. Інші грошові знаки (номіналом 10, 20, 100, 200 і 1000 франків), як повідомляє швейцарський ЦБ, будуть випускатися починаючи з 2018 року кожні півроку або рік. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.