Міністру енергетики Мальти загрожує відставка через офшорний скандал

Середа, 6 квітня 2016, 18:46

Ключові члени уряду Мальти вимагають відставки міністра енергетики Конрада Міззі, чиє ім'я присутнє у списку світових лідерів, причетних до "оффшорного скандалу".

Про це повідомляє видання Мalta today.

Зокрема, відставки Міззі вимагають віце-прем'єр Луїс Грех, глава МЗС Георг Вілльям Велла, міністр освіти і праці Еварист Бартоло та міністр сталого розвитку і довкілля Лео Брінкат.

На їх думку, не може бути виправдання посадовій особі, яка проводила таємні фінансові операції в Панамі.

В той же час прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат дозволив своїй парламентській групі  відкрито обговорити це питання.

Однак, на думку правлячої Лейбористської партії, відставка Міззі може призвести до підйому опозиції – Націоналістичної партії, яка закликала до національних протестів у неділю через офшорний скандал.

За інформацією окремих депутатів правлячої партії, все ж було досягнуто консенсусу з приводу того, що Міззі має запропонувати свою відставку.

Розслідування "Panama Papers" розпочалося після того, як рік тому видання Sueddeutsche Zeitung отримало від анонімного джерела 2,6 терабайта документів про діяльність панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, яка продає анонімні офшорні компанії по всьому світу.

Розслідування триває, наразі у ньому вже фігурують імена лідерів Росії, України, Ісландії, єврочиновників, а також злочинців, кримінальних авторитетів.

У списку людей, замішаних у справі "Panama Papers", є і покійний батько британського прем'єр-міністра Девіда Кемерона, іспанська королівська родина, колишній прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас, колишній міністр Франції, міністр енергетики Мальти, колишній мер Варшави і низка британських парламентарів.

Конрад Міззі, який також є заступником голови правлячої Лейбористської партії, визнав, що є власником офшорної компанії в Панамі і трасту в Новій Зеландії.

Однак, Міззі наполягає, що в документах, які потрапили у ЗМІ, немає вказівок на те, що він є власником будь-яких фондів в Панамі. Він доручив провести незалежну податкову перевірку, щоб довести свою невинність, підкресливши, що компанія в Панамі "закриється відразу після того, як завершиться перевірка податкових органів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.