Рішення про вступ Фінляндії до НАТО може бути прийнято тільки на референдумі – президент

Неділя, 1 травня 2016, 12:04

Президент Фінляндії Саулі Нііністе заявив, що питання вступу країни в НАТО має бути винесений на всенародний референдум.

Як повідомляє Інтерфакс, Нііністе зробив таку заяву, коментуючи звіт міжнародної групи експертів про наслідки для країни вступу в альянс.

Для вирішення цього питання слід запитати думку народу, тобто провести референдум, вважає глава держави.

"Рішення про вступ до НАТО буде, щонайменше, мати таке ж значення, як рішення про приєднання до Європейського союзу, перед прийняттям якого був проведений референдум", - заявив він.

Нііністе при цьому не приховує, що є противником такого членства: "Моя точка зору така, що у нас немає жодної потреби змінювати чинну політику".

Президент Фінляндії також відкинув висновки експертів, що Фінляндія і Швеція мають спільно приймати рішення про вступ в альянс: "У нас немає автоматичної взаємозв'язку в даному питанні: якщо одна з двох країн вирішить вступити в альянс, то друга негайно повинна зробити те ж саме".

За словами президента, "навпаки, зараз процес виглядає вельми скрутним. І кожна з країн, звичайно, відповідає за свій процес прийняття рішення про НАТО. Все ж це не скасовує того факту, що думки в одній країні, могли б вплинути на думки іншого".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.