Порошенко ветував нові мита на металобрухт, які порушували асоціацію

Субота, 14 травня 2016, 16:40

Президент України Петро Порошенко ветував закон, що передбачає збільшення Україною експортних мит ЄС на металобрухт і викликав різку критику з боку ЄС.

Про це сказано в повідомленні глави держави.

Глава держави наголосив, що взяв до уваги пропозиції Кабміну, який за Конституцією України організовує і забезпечує здійснення зовнішньоекономічної діяльності України, митної справи і повернув цей закон для повторного розгляду Верховною Радою зі своїми пропозиціями.

Президент зазначає, що законом встановлюються тимчасово, строком на три роки з дня набрання ним чинності, ставки вивізного (експортного) мита на товари, зазначені в пункті 1 Закону "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів" у розмірі 30 євро за 1 тонну.

Цим положенням фактично втричі підвищується чинна ставка на відходи та брухт чорних металів, що зараз має становити 10 євро за 1 тонну згідно із законом "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів" та міжнародними зобов'язаннями України.

Тож вказане положення Закону порушує міжнародні зобов'язання України як члена Світової організації торгівлі.

Нагадаємо, проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відбудови об'єктів інфраструктури було прийнято Верховною радою в цілому 21 квітня.

Законопроект підвищує мита на експорт брухту чорних металів з 10 євро до 30 євро за тонну. Перед другим читанням розмір мита трохи скоригували - спочатку передбачалося, що воно складе 35 євро.

Раніше Представництво ЄС заявило, що збільшення Україною експортних мит ЄС на металобрухт суперечить принципам Угоди про асоціацію.

Зокрема  у Представництві наголошували, що якщо закон набуде чинності, це неминуче викличе занепокоєння щодо міжнародних зобов'язань України і підірве довіру інвесторів, зазначено у заяві.

Одним із наслідків цього кроку може бути замороження макрофінансової підтримки ЄС.

Президент у своєму вето натомість пропонує встановити мита мита на металобрухт в розмірі 30 євро "строком на один календарний рік з дня набрання чинності законом". Назва закону, за пропозицією Порошенка, також має бути відкоригована.

Наразі невідомо, як ЄС оцінює дану  законодавчу пропозицію Порошенка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.