Вихід Британії з ЄС призведе до зниження рейтингів її країн-партнерів - Fitch

Понеділок, 16 травня 2016, 15:29

Вихід Великої Британії з Євросоюзу може нашкодити кредитним рейтингам інших країн ЄС, які мають торгові або фінансові зв'язки з Британією, в тому числі Німеччині, Франції, Іспанії, Ірландії і Нідерландам.

Про це йдеться в доповіді рейтингового агентства Fitch, повідомляє Reuters.

У документі відзначається, що Fitch перегляне рейтинг Великобританії, який в даний час тримається на рівні АА+ зі стабільним прогнозом, якщо на референдумі 23 червня британці проголосують за вихід з ЄС.

"Ми не очікуємо прийняття яких-небудь негайних негативних рейтингових дій відносно інших держав ЄС, якщо Британія залишить ЄС. Але негативні дії будуть, швидше за все, у середньостроковій перспективі, якщо будуть серйозні економічні наслідки або матеріалізуються значні політичні ризики", - йдеться у доповіді.

Відзначається, що економічний збиток для ЄС у разі виходу британців буде меншим, ніж для Британії,  але все одно буде відчутним.

У суто торговельних питаннях найбільш уразливими країнами можуть бути Ірландія, Мальта, Бельгія, Нідерланди, Кіпр і Люксембург, для яких експорт товарів і послуг до Британії становить не менше 8% ВВП.

Міцні зв'язки з британською банківською системою може означати серйозні проблеми для Німеччини, Франції та Іспанії.

"Вихід Британії створить прецедент для країн з ЄС. Якщо Британія процвітатиме за межами ЄС, то це може спонукати інші країни послідувати цьому прикладу", - відзначає агентство.

Fitch також зауважує, що вихід з ЄС може викликати вихід Шотландії зі складу Британії, що може активізувати сепаратистські настрої у таких регіонах, як Каталонія в Іспанії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.