Провідні громадські діячі Чехії закликали Британію залишитися в ЄС

Понеділок, 16 травня 2016, 17:31

Понад 30 провідних громадських діячів Чехії підписали відкритий лист із закликом до Великої Британії голосувати за те, щоб залишитися в ЄС.

Про це повідомляє ВВС.

У листі зазначено, що Велика Британія відіграє ключову роль "балансування" в європейській політиці і вихід з ЄС "буде мати катастрофічні наслідки".

"Велика Британія... грає врівноважуючу роль у європейській політиці, ефективно запобігаючи тому, що будь-яка велика європейська держава гратиме роль гегемонії," - йдеться в листі.

Лист адресований британському драматургу серу Тому Стоппарду, який народився у Чехії. Серед підписантів є дисиденти часів "холодної війни", супермодель Єва Герцигова та відомий диригент Іржі Белоглавек.

Список очолює Михал Зантовський, колишній чеський посол в Лондоні, який був прес-секретаемр покійного Вацлава Гавела. Зараз керує бібліотекою імені Вацлава Гавела.

Брат Гавела Іван теж підписав листа, як і кардинал Домінік Дука, архієпископ Празький, і колишня гімнастка Віра Чаславська, яка виграла сім золотих олімпійських медалей.

У листі відзначають, що у разі рішення вийти з ЄС Британія буде "ізольованою посеред Атлантики", і нагадають, що Європа отримала від британці "демократичні інститути, підприємницький дух, здоровий глузд і прагматичний підхід".

Підписанти наголошують, що заклик до Великої Британії – не політичний.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.