Греція заморозила переговори з РФ щодо газопроводу "Посейдон" - ЗМІ

Середа, 18 травня 2016, 08:31

Афіни під час візиту президента РФ Володимира Путіна не планують переговори про підтримуваний Росією проект газопроводу "Посейдон", який розглядається як прямий конкурент трубопроводу TAP, будівництво якого розпочав ЄС.

Про це повідомляє EurActiv.

У Греції у вівторок розпочато будівництво Трансадріатичного газопроводу (TAP), який доставлятиме газ з азербайджанського родовища.

Прямим конкурентом морської ділянки газопроводу TAP є підтримуваний "Газпромом" проект морського газопроводу "Посейдон", що мав би доставляти російський газу з Греції до Італії.

"Меморандум про взаєморозуміння" щодо розробки "Посейдона" був підписаний 24 лютого між "Газпромом", італійською Edison і грецькою корпорацією DEPA.

Але поки не ясно, як російський газ буде діставатися до Греції. Зараз розглядається два варіанти - через Туреччину чи Болгарію.

Президент Росії Володимир Путін, як очікується, відвідає Афіни 28 травня, і раніше повідомлялося, що на порядку денному будуть енергетичні питання, в тому числі проект "Посейдон".

Однак EurActiv із посиланням на дипломатичні джерела відзначає,  що основною темою візиту Путіна в Греції будуть не енергетичні питання. За словами співрозмовників, буде дискусія з приводу енергії, але безз "суттєвих результатів".

"З урахуванням двосторонніх відносин між Туреччиною і Росією, ніякого прогресу у дискусії з енергетичних питань не буде", - сказав один із співрозмовників.

Як відомо, після загострення відносин між Москвою та Анкарою проект газопроводу "Турецький потік", що мав доставляти російський газ по дну Чорного моря до європейської частини Туреччини був відкладений.

Афіни і Москва сторони будуть зосереджені на двосторонніх економічних відносинах з особливим акцентом на туризм.

"У нас буде серйозна розмова щодо туризму з метою збільшення числа російських туристів, які відвідують нашу країну", - зазначають джерела.

Сторонитакож будуть розглядати перспективи збільшення грецького експорту, не порушуючи ембарго, а також російські інвестиції в енергетичні активи, такі державна енергетична компанія Греції і залізнична компанія TRAINOSE.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.