Франція проти передачі під контроль НАТО європейської системи ПРО США – ЗМІ

Четвер, 19 травня 2016, 08:18

Представники Франції заявили, що не надають своє схвалення на передачу під контроль НАТО побудованої американцями європейської системи ПРО.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Посадові особи США кажуть про стурбованість тим, що будь-яка затримка в тому, щоб НАТО взяв під контроль систему ПРО, буде витлумачена Росією як ознака слабкості.

Росія неодноразово висловлювала протест проти системи, стверджуючи, що це загроза для її ядерного стримування. Представники НАТО наполягають, що система не спрямована на ядерний арсенал Росії, а призначена для перешкоджання ракетного удару з боку таких країн, як Іран.

Альянс і чиновники США вважають, що якщо НАТО не використає липневий саміт у Варшаві для того щоб взяти під контроль систему ПРО і оголосити його діючою, Росія заявить, що альянс підкоряється її волі.

Французький чиновник сказав, що побоювання Парижа не мають нічого спільного з російською опозицію. Франція стурбована тим, що система ПРО реально буде контролюватися не НАТО, а США. Зокрема, у Франції стверджують, що система управління військами НАТО не буде здатна контролювати ситуацію, оскільки сама система ПРО є недостатньо готовою до управління.

Головною частиною системи є база перехоплення в Румунії, радар для націлювання в Туреччині і американські есмінці в Іспанії. Крім того, центр системи ПРО, побудований на гроші НАТО, розташований на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

Якщо систему передадуть під контроль НАТО у липні, посадовці США сподіваються, що повністю діючою вона стане у 2023 році, після завершення будівництва перехоплювачів у Польщі.

У США сподіваються, що їм вдасться переконати Францію до саміту у Варшаві, водночас і американці і французи стверджують, що якщо це не буде зроблено у липні, передачу системи під контроль НАТо здійснять у наступні місяці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.